Голямо състезание

Продавачът ЛЕВНО мести склада, пратката ще се забави 4-5 дни. Благодаря за разбирането.

ДДС и МИТО от 1.7.2021 - купувач

От 1.7.2021., поради новото законодателство на ЕС ще настъпят промени в митническите и данъчните правила за пратки, изпратени от трети държави до клиенти в Европейския съюз. Като част от Политиката за гарантиране на удовлетвореността на клиентите коригираме нашите процеси, така че и въпреки тези промени, комфортът при пазаруване да остане възможно най-висок.

В тази статия ще разберете какво означават тези промени за вас и как да постъпите в случай, че сте контактувани от пощата/митническата агенция с искане за попълване на информацията за пратката. Ако се нуждаете от конкретна помощ, можете да се свържете с нашето обслужване на клиенти.

ДДС - Всички пратки от трети страни вече подлежат на ДДС. За пратки до 150 евро, нашата платформа Marketplace в режимът IOSS ще го направи вместо вас. Поради тази причина е важно да предоставите информация (най-често на Български пощи), че ДДС вече е платен от платформата IOSS под регистрационен номер IM2030000017. Съобщението на този номер показва, че ДДС по пратката вече е платен. Ако превозвачът на IOSS не знае номера на нашата платформа, ДДС ще ви бъде начислен в два екземпляра. Всички търговци от трети държави, участващи в marketplace платформата са инструктирани за необходимостта да предоставят IOSS номер в данните, предоставени на международни превозвачи. Необходимите данни обаче може понякога да липсват, понеже системата е нова и трябва да се довършат много неща преди да проработи без проблеми. В същото време всички продавачи са длъжни да предоставят за всяка пратка митническа декларация CN22 и етикет, информиращ за плащането на ДДС в режима IOSS.

ДДС - Новите правила изискват митническо оформяне за всички пратки. Ако от спедитора бъдете помолени да попълните информацията, необходима за митническата процедура, направете го незабавно и приложете фактурата, издадена от продавача. Можете да я намерите във вашия потребителски акаунт. ДДС е безплатно за пратки до € 150.

За пратки на стойност над 150€ митницата ще измери МИТО и ДДС в определената стойност на купуващия.

Също така бихме искали да предупредим всички купувачи, че с представителство при митническата процедура разходи могат да възникнат и в режима IOSS, когато ДДС се плаща от платформата.

В случай, че превозвачът (или митницата) Ви таксува МИТО, ДДС и такси за представителство пред митницата, моля, свържете се с нашето обслужване на клиенти и поискайте информация за възможността за възстановяване / обезщетение от продавача.

Официална информация ще намерите и ТУК.

Забележка! - Ако данните не са попълнени от превозвача, възможно е пратката изобщо да не бъде доставена или ще ви бъде наложен дублиран ДДС, който може да бъде определен според статистическите стойности.Български пощи

Повече информация за новините ще намерите ТУК.

Възможно е Българските пощи да поискат да попълните формуляри и да предоставите допълнителна информация за пратката или документите (фактура, пълномощно ...). Необходимо е да попълните и документирате всичко. Ако Българскатите пощи поискат да платите ДДС, МИТО или други такси, платете ги и попитайте обслужването на клиенти за опции как може да ви бъдат възтановени тези парични средства.

Формулярът може да изглежда така:Декларация РПСМ